Hírek

Az ilyenre nem lehet felkészülni: drogos sofőr okozott halálos balesetet

2021.06.08. 09:38

A kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta a kábítószer hatása alatt halálos balesetet okozó fiatalkorú. Perszer ez a halottakat már nem hozza vissza, de visszatartó erő lehet a hasonló mentalitású embereknek.

Nograd Frontalis Halalos 2

A Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint hét év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a fiatalkorút, aki bedrogozva okozott halálos balesetet egy lopott autóval Salgótarjánban. A jogosítvánnyal nem rendelkező fiú 2020 novemberében Karancslapújtőn ellopott egy gépjárművet, amit a reggeli órákban pszichoaktív anyagoktól és nyugtatótól bódult állapotban vezetett a 21-es számú főúton. Egy balra ívelő útkanyarulatba a megengedettet meghaladó, valamint az út vonalvezetéséhez és az útburkolat csúszós állapotához képest is eltúlzott sebességgel haladt be, átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol frontálisan ütközött egy autóval. A balesetben a másik gépkocsi utasai, egy idős házaspár életüket vesztették.

A Nógrád Megyei Főügyészség 2021 februárjában emelt vádat a többszörösen büntetett előéletű, javítóintézeti nevelésből szökött, ezért letartóztatásban lévő fiatalkorú ellen. A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyben előkészítő ülést tűzött ki, ahol – mivel a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett – döntést is hozott. A vádirattal egyezően halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettében és jármű önkényes elvételének bűntettében mondta ki bűnösnek a fiút, őt halmazati büntetésül hét év hat hónap börtönbüntetésre, tíz év közügyektől eltiltásra, valamint tíz év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte a 911 253 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A fiatalkorúakra vonatkozó büntetéskiszabási szabályok szerint a hét év hat hónapi szabadságvesztés volt az ügyben kiszabható maximum, az ügyészség a vádiratban ezt is indítványozta, ezért a döntést az ügyész tudomásul vette. Az ítélet ellen a vádlott, a törvényes képviselő és a védő sem jelentett be fellebbezést, ezért az az előkészítő ülésen jogerőre is emelkedett.