2021.07.12, 15:03
19!! És újra 19!

19 ember halt meg a múlt héten közlekedési balesetben. Fiatal és öreg, nő és férfi, kerékpáros, motoros és autós, persze gyalogos is. Anyukák, apukák, fiúk, barátok. Gyászoljatok.

Nagyon sokféle kifogást hallunk a balesetek kapcsán. Rosszak az utak, kevés a rendőr az utakon, nem jó a KRESZ. Igen van sok rossz útburkolat, igen lehetne nagyobb a rendőri állomány, igen, a KRESZ-re is ráfér a renoválás. Azonban mindennek igen kevés hatása van abban, hogy a múlt héten 6 motoros halt meg, közülük a vizsgálatok jelen állása szerint csak egy volt vétlen a balesetben, többen egyrésztvevős balesetet szenvedtek – leginkább gyorsan hajtva buktak.

A fent említett kifogások lecsúsznak arról a tényről is, hogy öt halálos kimenetelű frontális baleset történt. Áttértek az autósok a másik sávba. Ez nagyon jellemző baleseti forma. Mire figyel, aki elhagyja a forgalmi sávot? Vagy mire nem figyel? A rendőrre, a KRESZ-re, vagy az úthibákra? Volt, aki elaludt a volánnál.

A 3 halott kerékpáros közül egy volt, aki az eddig gyűjtött adatok alapján vétlen volt az őt ért balesetben. És az útelhagyás magányos haladás közben nem csak a motorosok sajátja, az autósok is rendszeresen teszik ezt, ketten szenvedtek halálos balesetet azért, mert lehaladtak az útról. A közlekedést nem lehet félvállról venni. Akkor sem, ha süt a nap, akkor sem, ha fáradt vagy ingerült a vezető.

Persze lehet még ennél is lazábban, de úgy senki ne számítson arra, hogy biztonságosabbak lesznek az útjaink. Mert ezzel a tempóval inkább Afrika felé vesszük az irányt. Hiszen a közúti balesetek száma továbbra is igen magas: 1423 eset jutott a hatóságok tudomására! Ezen felül még sokan ütköztek, koccantak, és intézték a felek egymás között a balesetet, nem hívtak rendőrt, nem is járt arra. Majd a kárkifizetési statisztikákból lehet kibogarászni a tényleges baleseti számokat.

Az ismert balesetekből 258 járt könnyű-, és 102 súlyos sérüléssel a múlt héten. Ezek megint nagyon magas számok, egyre emelkednek mióta beköszöntött a nyár. Van valaki, aki ki szeretné használni, hogy a Covid levonulása által felszabadultak kórházi ágyak? Erre igen kevesen vágynak. Sérülni is nagyon rossz egy balesetben. Egyáltalán közlekedési balesetet szenvedni nagyon rossz. Kerüljék el! Vezessenek figyelmesen! Ne járjanak úgy, mint az itt felsorolt múlt heti esetek résztvevői!

Durván indult a múlt hét. Július 5-én, hétfőn helyből 4 halálos kimenetelű balesetet jegyeztünk fel. Az első Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Hejőszalonta közelében az M30 autópálya bal pályatest 10. km szelvényében, kora hajnalban történt. Egy 43 éves férfi személygépkocsival nekiütközött az előtte haladó járműszerelvény hátuljának. A balesetben az autóvezető a helyszínen meghalt. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a bal pályatestet 11.30-ig lezárták.

Hétfő délutánig adtak időt a közlekedők a következő halálos balesetig. Hajdú-Bihar megyében Nyíradony-Aradványpuszta lakott területén 15.25-kor egy 51 éves férfi motorkerékpárral lehaladt a jobb oldali útpadkára, ahol az ott álló betonoszlopnak ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Kamionnal ütközött Egy Autó Szedresnél, Hárman Megsérült
Kamion az árokban

Ugyanabban a percben Somogy megyében Balatonszárszó lakott területén, a 7-es számú főút 123+800 km szelvényében, egy útkereszteződésében is megtörtént egy halálos baleset. Egy 54 éves férfi motorkerékpárral nekiütközött az előtte balra kanyarodni szándékozó és forgalmi ok miatt megálló személygépkocsi hátuljának. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Fél óra múlva, még mindig hétfő délután Budapesten, a III. kerületben lévő hídnál egy. 26 éves férfi szintén motorkerékpárral járdaszegélynek, majd egy közvilágítási oszlopnak ütközött. Ezt követően a külső forgalmi sávra zuhant, ahol egy 55 éves nő az általa vezetett személykocsival elütötte. A motorost még kórházba szállították, de ott belehalt a sérüléseibe.

Akkor lépjünk tovább július 6-ra, keddre. Ez békésebb időszak volt talán? Ha azt tekintjük, hogy a hétfői négy halálos balesethez képest csak feleannyi, tehát kettő történt, akkor persze, de szerencsénkre azért sok nap sorakozik az évben, amikor nem történik halálos közúti baleset, ahhoz képest pedig cseppet sem volt a kedd békés. Kedd reggel Csongrád-Csanád megyében Kistelek közelében egy 58 éves férfi személygépkocsival áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő tehergépkocsival. A balesetben a személykocsi sofőrje a helyszínen meghalt.

Békés megye útjain sem volt béke kedden. Medgyesegyháza lakott területén, egy útkereszteződésben délután egy 30 éves férfi tehergépkocsival elütött egy 67 éves férfi kerékpárost, aki kórházba szállítását követően 19.15-kor meghalt. A vizsgálat jelen állása szerint a kerékpáros megszegte az elsőbbség szabályait.

Szerdán is maradt a vadnyugat az utakon, sőt ismét fokozódott, minthogy három halálos kimenetelű baleset történt aznap, július 7-én. Az aznapi első Veszprém megyében történt. Kislőd közelében a 8. számú főút 78. km szelvényében reggel egy 67 éves férfi személygépkocsival áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött a szemből érkező tehergépkocsival. A balesetben a személyautó sofőrje meghalt: a gyanú szerint elaludt vezetés közben.

A szerdai második: Veszprém megyében, Pápa lakott területén, kora délelőtt egy 60 éves férfi járműszerelvényt vezetve balra kanyarodás közben elütötte a kijelölt gyalogos átkelőhelyen gyalogosan áthaladó 75 éves asszonyt, aki a helyszínen meghalt.

És a szerdai harmadik: Bács-Kiskun megyében Kiskunfélegyháza közelében késő délután egy 41 éves nő személykocsival haladt, de elvesztette uralmát a jármű irányítása felett, lesodródott az úttestről és az út melletti árokba csúszott. A balesetben a gépkocsi utasa, egy 46 éves férfi a helyszínen meghalt, a jármű vezetője súlyos sérülést szenvedett.

Halálos Közlekedési Baleset Kiskunfélegyháza Határában
Halálos baleset Kiskunfélegyháza határában

A következő nap, július 8, csütörtök ráerősített, mert aznap ismét négy halálos baleset történt. Az első délelőtt, Esztergom közelében. Egy 45 éves férfi tehergépkocsival elütötte a vele azonos irányban kerékpározó 64 éves férfit, aki a helyszínen meghalt.

Kevéssel dél után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megtörtént a csütörtöki második halálos baleset is. Szikszó lakott területén egy útkereszteződésben egy H. J.-né 71 éves asszony kerékpárral szabálytalanul jobbról előzött egy kanyarodó tehergépkocsit, emiatt összeütköztek. A balesetben a kerékpáros a helyszínen meghalt.

Somogy megyében, Nemesvid közelében történt a harmadik csütörtöki halálos baleset. Délután egy 46 éves férfi személygépkocsival áttért a menetirány szerinti bal oldalra és összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, járműszerelvénnyel. A balesetben a személyautó vezetője és 26 éves férfi utasa a helyszínen meghalt.

Kamionnal ütközött Egy Autó Szedresnél, Hárman Megsérült
Kamionnal ütközött egy autó Szedresnél

A negyedik csütörtöki halálos közúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szerencs lakott területén történt, kevéssel éjfél előtt. Egy 16 éves fiú segédmotoros kerékpárral haladva elvesztette uralmát a jármű irányítása felett, lehaladt az úttestről majd egy elektromos felsővezetéket tartó betonoszlopnak ütközött. A balesetben a vezetői engedéllyel nem rendelkező motoros súlyos sérülést szenvedett, kórházba szállították, de ott az orvosi ellátás közben meghalt. A fiú még bukósisakot sem viselt.

Július 9, péntek sem adta alább három halálos balesetnél. Az első pénteki eset Zala megyében, Misefa közelében történt hajnalban. Egy 33 éves kisvárdai lakos személygépkocsival egy balra ívelő útkanyarulatban elvesztette uralmát a jármű irányítása felett, lesodródott az úttestről és az út melletti vízelvezető árokba borult. A balesetben a sofőr a helyszínen meghalt, egy utasa súlyos, és egy másik utasa könnyű sérülést szenvedett.

A második pénteki halálos baleset Heves megyében, Hatvan közelében történt kora délelőtt. Egy 57 éves motoros előzés után egy balra ívelésű útkanyarulatban lehaladt az útról és az ott lévő szalagkorlátnak, majd egy közvilágítási lámpát tartó oszlopnak ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Halálos Közúti Baleset Történt Kisteleken
Halálos baleset Kisteleknél

Veszprém megyében, késő délután történt a harmadik pénteki halálos baleset. Ajka közelében egy 76 éves férfi személykocsival közlekedve feltehetően elaludt és áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol összeütközött a szemből érkező, 47 éves férfi által vezetett személykocsival, majd egy 43 éves férfi által vezetett személyautóval is ütközött. A közlekedési balesetben az idős sofőr a helyszínen meghalt, utasa egy 31 éves férfi súlyos sérülést szenvedett. A baleseti partnerek közül ketten súlyos sérülést, valamint egy 13 éves és egy 8 éves gyermek könnyű sérülést szenvedtek.

A hétköznapi magas baleseti számok után a hétvége szinte nyugodtnak hat a szombatra és vasárnapra jutó egy-egy halálos balesettel. A július 10., szombati eset Győr-Moson-Sopron megyében, Győrszemere közelében a 83-as számú főúton történt délelőtt. Egy 46 éves férfi tehergépkocsival egy burkolat nélküli üzemi útról a főúton történő áthaladás közben összeütközött a főúton haladó 25 éves férfi által vezetett motorkerékpárral. A balesetben a motoros a helyszínen meghalt.

Július 11-én, vasárnap is délelőtt történt a halálos baleset. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyírcsaholy közelében egy 58 éves személykocsival eddig tisztázatlan körülmények között áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, egy 43 éves nő által vezetett személygépkocsival. A balesetben a sávját elhagyó sofőr az orvosi ellátása ellenére a helyszínen meghalt, a másik autó sofőrje és utasa súlyos sérülést szenvedett.

(a képek MTI fotók a múlt hét eseményeiről)

A Dunába Hajtott Egy Autós Csepelen
A Dunába is jutott autó. Csepelnél halászták ki

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

...
2024.04.18. 08:14

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

...
2024.04.16. 08:28

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.

...
2024.04.15. 10:17

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.

Dugótipp keddre-szerdára

Az M1-M7 közös bevezetőszakaszán festenek majd burkolati jeleket, emiatt terelések, korlátozások várhatóak a térségben.

...
2024.04.15. 06:08

Dugótipp keddre-szerdára

Az M1-M7 közös bevezetőszakaszán festenek majd burkolati jeleket, emiatt terelések, korlátozások várhatóak a térségben.

Figyeljenek a jövő héten a sebességükre!

Egy hetes sebességellenőrzési akciót tart a rendőrség az ország közútjain. Ez még egy indok, hogy betartsák a sebességhatárokat!

...
2024.04.14. 17:56

Figyeljenek a jövő héten a sebességükre!

Egy hetes sebességellenőrzési akciót tart a rendőrség az ország közútjain. Ez még egy indok, hogy betartsák a sebességhatárokat!

Hétfői dugó-tipp

Hétfőtől útfelújítás nehezíti a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítését.

...
2024.04.14. 05:54

Hétfői dugó-tipp

Hétfőtől útfelújítás nehezíti a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítését.

Ha támogatják, akkor veszik

Háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek.

...
2024.04.13. 05:59

Ha támogatják, akkor veszik

Háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek.

Hidat mosnak a fővárosban

Hétvégén Budapesten az Árpád híddal folytatódik a hidak tavaszi nagytakarítása.

...
2024.04.12. 18:13

Hidat mosnak a fővárosban

Hétvégén Budapesten az Árpád híddal folytatódik a hidak tavaszi nagytakarítása.