15737 autósból 4779 szabálytalankodott

2022.09.27. 10:18

Az egy hetes fokozott közúti ellenőrzés mérlege szerint a megállított járművek sofőrjeinek a 30 százaléka tett olyat az autóban, amit a KRESZ tilt.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL már hagyományosan szeptember közepére időzíti a Focus on the road (Figyelem az úton) közúti ellenőrzési akcióját. Ennek során a szervezet tagországai egyidőben tartanak olyan ellenőrzéseket, amelyekkel az olyan autóvezetői szabálytalanságokat igyekeznek kiszűrni, amelyek elterelik a sofőr figyelmét a vezetésről. Idén szeptember 16. és 22. között folyt az ellenőrzés sorozat, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Az országos akció során a figyelem elterelésére alkalmas tevékenységet végző autósok kiszűrése volt a cél, de minden más felderített jogsértésért is szankcióra számíthattak az autósok. A rendőrség összesen 15 737 járművezetőt ellenőrzött, közülük 4779 követett el szabálytalanságot. Mellékhatásként az intézkedő rendőrök 58 bűncselekményt is felderítettek és elfogtak 23 körözött bűnözőt.

Az akcióban a Hajdú-Bihar megyei rendőrök voltak a legaktívabbak, ők 2182 autós ellenőriztek az akció időszaka alatt. Őket a budapestiek követték 1760 ellenőrzéssel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Zala megyeiek állhatnának fel 1708 járművezető ellenőrzésével. Az akció célja elsősorban a vezetői figyelmet elterelő tevékenységek kiszűrését célozta, összesen 521 autóst kaptak rajta kézben tartott mobiltelefon használaton. A legtöbben a vezetés melletti telefonálás közben Budapesten buktak le (84 autós), őket követte Bács-Kiskun megye 71 telefonáló sofőrrel, majd Pest megye 52 autóvezetővel.

A rendőrök igyekeztek más figyelemelterelő cselekményeket is felderíteni, de ezeknél a „rajtakapás” nem egyszerű, a bizonyítás még nehezebb. 28 sofőr végzett vezetés közben egyéb figyelemelterelő tevékenységet (például használt fej-, vagy fülhallgatót mindkét fülén/fülében, vagy kezelte a navigációs eszközt). De a legtöbben az ellenőrzött autósok közül olyan klasszikus szabályszegésért kaptak büntetést, mint a biztonsági öv használatának az elmulasztása: ők 2132-en voltak. További 2098 autós is büntetést kapott mindenféle szabálytalanságért, a gyorshajtástól az elsőbbségi szabályok megszegéséig.

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek