Hírek

Szenior KRESZ Szafari 2019

2019-11-08 15:33:31

Állati párhuzamokkal ismerkedtek versengés közben a fővárosi nyugdíjasok az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által harmadik alkalommal megrendezett KRESZ Szafarin a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A közlekedési vetélkedőn a prizmát például az állatok királyának szeme, a kijelölt gyalogos átkelőhelyet pedig a zebra jelképezte.

2019 Szenior Kresz Szafari 5

Az aktuális demográfiai változás szerint a társadalomban az idősek aránya folyamatosan nő. A korosodó társadalomnak nem csak gazdasági és szociális következményei vannak, hanem annak a közúti közlekedés biztonságára gyakorolt hatása is tapasztalható. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az idősek közlekedési balesetben való érintettség esetén a sérülési-, illetve a halálozási kockázat nagyobb, mint a fiatalabb korosztályoknál. Ez a többletkockázat lényegében független attól, hogy az idősek gyalogosként vagy járművezetőként, illetve utasként vesznek részt a közúti közlekedésben.

A 65. életévüket betöltöttek közlekedésbiztonsági helyzete a statisztikai adatok alapján aggasztó képet mutat. A részvételükkel bekövetkezett személysérüléses közúti balesetek trendje 2010 óta kedvezőtlen, hiszen 2018-ig közel 79 %-os növekedés mérhető. Ennél is riasztóbb az idősek által okozott balesetek számának alakulása, mert ezek száma az eltelt nyolc évben több mint 150 %-kal nőtt. Az idős korosztály a közúti balesetek egynegyedében érintett.

2019 Szenior Kresz Szafari 2
2019 Szenior Kresz Szafari 2

A közúti balesetben életét vesztett 65 évnél idősebb emberek száma ugyancsak rossz irányba mozdult. Ugyan 2010-től 2012-ig csökkent a szám, de azt követően az adatok már növekvő tendenciát jeleznek. A nyolc év alatt regisztrált áldozatszám növekedés mértéke 25 %. Az elmúlt évben közúti balesetben meghalt 633 ember közül 186 tartozott ebbe a korosztályba. Mindezek azt igazolják, hogy az idősek közlekedésének biztonságával foglalkozni kell.

2019 Szenior Kresz Szafari 1
2019 Szenior Kresz Szafari 1

A versenyre 80 jelentkező érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy számot adjanak közlekedési ismereteikről és logikájukról. A nyolc csoportra osztott versenyzőknek 8 különböző helyszínen kellett megoldaniuk közlekedési feladatokat, miközben a feladat helyszínénél élő állatkerti lakóról is érdekes információkkal gazdagodhattak, az esemény másik támogatója, az Állatkerti Alapítvány jóvoltából. Az egyik helyszínen például az éj sötétében cserkelő oroszlán világító szemével a láthatóság eszközére, a kerékpárok kötelező tartozékára: a fényvisszaverő prizmára hívták fel a figyelmet.

2019 Szenior Kresz Szafari 3
2019 Szenior Kresz Szafari 3

A mostani vetélkedő az ismeretek – állati érdekességekkel történő – felelevenítését, szinten tartását, átadását szolgálja, hangsúlyozta a program szervezője, Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztályának a vezetője. A KRESZ szafarin minden résztvevő győzött, hiszen hasznos ismeretekkel gazdagodtak, mely mellett a feladatok végén egységes díjazásban részesültek.

2019 Szenior Kresz Szafari 4
2019 Szenior Kresz Szafari 4