Hírek

Téli autópálya kisokos – on line elérhető

2019-12-28 12:23:10

Hogyan közlekedjünk biztonságosan a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, amelyeket érdemes tudnunk és megtartanunk télen? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, az „Autópálya kisokos”.

Autopalyakisikos Tel

A legfontosabb, hogy autónkat műszakilag készítsük fel a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak. Számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot. Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.

A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet (mindig vegyük fel ilyenkor a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).
A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva és lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Erősen csapadékos úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben az előzés feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor – különösen tehergépkocsik esetében – nagy mennyiségű latyak kerülhet a szélvédőnkre lehetetlenné téve a kilátást. Az „Autópálya kisokos” az előzőeken túl egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván: az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

A Téli Autópálya Kisokos megtekinthető online is