Hírek

Tartsd az irányt!

2019-12-17 21:16:11

Az autópályákon egyre gyakrabbá váló szabálytalan közlekedői viselkedés okán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kampányt indított, hogy kevesebb baleset-, illetve baleseti helyzet alakuljon ki a gyorsforgalmi utakon.

Új Autópálya Csomópontot Adtak át A Balatonnál

Egyre gyakoribb, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak autópálya szakaszokon, ha eltévesztenek egy le-, vagy felhajtót. Így kiemelten balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a gyorsforgalmi utakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

Mindezek ellenére előfordulnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok, amelynek egyik oka számos esetben, hogy egy-egy új építésű útvonal nem szerepel azonnal a navigációs alkalmazásokon adatbankjában, netes felületeken. Ezekre a helyzetekre nyújt megoldási javaslatokat a társaság ”Tartsd az irányt!” kampánya. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy aki eltéveszt egy kijáratot gyorsforgalmi úton, soha ne forduljon vagy tolasson vissza. A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, amelyeken biztonságosan le lehet hajtani és megfordulni.

Ha egy autós észreveszi, hogy a forgalommal szemben halad, semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra, ne forduljon meg és ne hajtson keresztben az úton. Kapcsolja be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére vagy a forgalmi sávon kívülre és álljon meg. Az utazók vegyék a láthatósági mellényt, szálljanak ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívjáka 112-es segélyhívó számot.

Ha autózva hír érkezik arról, hogy a közelben a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkenteni kell a sebességet, növelni a követési távolságot, és besorolni a külső sávba valamint mellőzni az előzést. Érdemes a helyzet tisztázódásáig várakozni a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély. Ha valaki forgalommal szemben haladót észlel, használja a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálnak, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, akkor a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

Korábbi cikkünk a szembeforgalmi balesetek elkerüléséről