28 új sebességmérő kamera figyel a horvát utakon

2020.06.26. 08:13

A meglévők mellé 28 helyszínen telepítettek Horvátországban forgalomellenőrző kamerákat, amelyek nem csak képrögzítésre, hanem sebességmérésre is alkalmasak.

A horvát hatóságok elsődleges célja az új telepítésekkel a nemzetközi forgalmat is bonyolító útvonalakon a közlekedésbiztonság növelése. Ennek megfelelően Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmácia, Vukovar-Srijem, Lika-Senj, Brod-Posavina és Požega-Slavonia területek útjain, 28 helyszínen telepítették az új eszközöket. A sebességmérő kamerák más jogsértések rögzítésére is alkalmasak, így detektálhatják a biztonságiöv használatának az elmulasztását, a kézből való mobiltelefonhasználatot, a szabálytalan előzést és a záróvonalátlépést.

Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek, ezekkel tesztelték a képességeket. Bő két hónap alatt jó 50 000 forgalmi szabálysértést rögzítettek, tehát naponta több mint 800-at – és ez csak 2 kamera. Josip Mataija, a horvát Belügyminisztérium szakembere egy vele készült riportban elmondta, hogy a technika telepítésével nem a büntetés a céljuk, hanem a megelőzés. Az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az automata sebességellenőrző eszközökkel felszerelt útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma. Az új telepítésű eszközökből a legtöbb, tíz darab Lika-Senj megyében található, mert itt haladnak át legfontosabb nemzetközi útvonalak.

Legfrissebbek