Tanácsok

A biztonságos motorozásért

2020-04-04 08:06:00

A tavasz a motorkerékpáros szezon kezdete. Az enyhe idővel sokan veszik elő a gépeket, így megnő az utakon a motorosok száma. Azonban még gyakorlatba kell jönniük, így nekik is jobban kell figyelni és a közlekedés többi résztvevőjének is.

Az elmúlt évek baleseti tapasztalatai azt mutatják, hogy a motorosbalesetek több mint fele vezetői hibára vezethető vissza. A motoros balesetek jellemző okai között vezető helyen áll a nem megfelelő (túlzó) sebesség, a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a figyelmetlenül, szabálytalanul végrehajtott előzés. A balesetek – néhány kivételtől eltekintve – alapvetően emberi hibákra vezethetők vissza, ami azt jelenti, hogy a balesetek megelőzhetők.

Közúti baleset bekövetkezésekor a motorkerékpáros védelmére a bukósisak és a motoros védőruházat szolgál. A motorkerékpáros legfontosabb védőfelszerelése a bukósisak, ennek a fő feladata a fej és így az agy védelme, az emberi fejet érő erőhatások energiájának elnyelése. A bukósisak további védelmi funkciókat (áll, arc, fülek védelme), valamint kényelmi funkciókat is elláthat (beépített fejhallgató).

A bukósisak 70 %-kal képes csökkenteni az agykárosodás lehetőségét Általános használatra a teljes védelmet nyújtó, állat is védő bukósisak viselése ajánlott. A becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és sérülésmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet. Az évek kedvezőtlenül befolyásolják a bukósisakok által nyújtott védelmet, az anyaguk elöregszik, ezért időnként cserére szorulnak. A motoros védőruházat nagyon fontos a sérülések súlyosságának csökkentése szempontjából.  Első sorban megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott!

A védőfelszerelések és jó állapotú motorkerékpár mellett a közlekedési szabályok megtartása a legfőbb kulcsa a balesetek elkerülésének. A legfontosabb alapelv motorozás közben, hogy mindig mindenki a saját biztonságosnak érzett tempójában közlekedjen. Sokan túlvállalják a sebességet és veszélyes szituációkba kerülnek. Előzéskor  mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője (egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében) időben észrevehesse az előzési szándékot. Igen fontos, hogy kanyarban nem szabad előzni. Számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, ezért a helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal.

A biztonságos motorozáshoz fontos a vezetési tudás. Ez jól fejleszthető vezetéstechnikai kurzusokon, mert a járművezető képzés ideje alatt lehetetlen valamennyi forgalmi szituációval találkozni, a veszélyekkel szembesülni, azok elkerülését elsajátítani. Indokolt a korábban megtanultak átismétlése, a vezetéstechnikai ismeretek továbbfejlesztése tavasszal, a motorkerékpáros szezon megkezdése előtti időszakban. Napjainkban több professzionális motorkerékpáros vezetéstechnikai tanfolyam közül lehet választani Magyarországon. Vezetéstechnikai továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, hanem a rutinosabb motorkerékpárosoknak is jót jöhet.

Ajánlások a biztonságos motorozáshoz:

– Motorkerékpár vásárlása előtt érdemes figyelembe venni a használat jellegét, a vezetési képességet, a megszerzett rutint. A motorkerékpár teljesítményének a növekedése gyakorlatlan motorosnak a baleseti és sérülési kockázatát növelheti!

– Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral szabad részt venni a közúti forgalomban! A jó minőségű gumiabroncsok használata még fontosabb a motorkerékpároknál, mint a gépkocsik esetében.

– Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Biztonságos vezetésre alkalmatlan állapotban kerülni kell a motorozást is (fáradtság, nem megfelelő pszichés állapot, vezetési képességre hátrányosan ható szer előzetes fogyasztása, erős éhségérzet, szomjúság stb.)

– Használni kell a passzív védőeszközöket! Ezek a megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisak, a motoros védőruha!

– Mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait! A KRESZ a bizalmi elvre épül!

– Közlekedjen mindenkor óvatosan, figyelmesen, és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!

– Ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit!

– Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!