Magazin

Ki a nyerő az elektromos autók piacán?

2020-03-31 12:00:39

Vajon kik osztoznak a tortán? A BMW összegyűjtötte a piaci adatokat és felmérte a saját márkáinak a helyzetét. A tanulmány a teljes piacot elemzi, érdekesek az eredmények.

Elektromos Piacelemzes

A forgalomba állított elektromos autók darabszáma, valamint az eladási számok összességében még nagyon alacsony a hagyományos hajtásláncú autókkal összevetve. Azonban a piacuk gyorsan fejlődik, az eladások is nőnek, az autógyártóknak sem mindegy, hogy milyen szinten tudnak részesedést szerezni ebből a táguló piaci szegmensből.

A BMW-MINI végzett egy felmérést, amelyben a 2019 február és 2020 március között eladott elektromos és tölthető hibrid autók piacát vizsgálták meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy a márkáik hogyan teljesítenek a többi gyártó gyártmányaival összevetve. A tanulmány érdekes, mert nem csak a BMW teljesítményére enged rálátást, hanem az összehasonlítás kedvéért az össze piaci résztvevő részesedésére is.

Elsőként a honi pályát, Németországot elemzi a tanulmány. Itt, mint a kördiagrammon látható a BMW uralja a piacot. Ők kezdték legkorábban a német gyártók közül az elektromos illetve a tölthető modellek piacra vezetését, nem véletlen tehát az elsőbbségük. A fehér 11 százalékot jelző körcikkbe az egyéb gyártókat sorolták be, jellemzően kisebb gépjárműmanufakturák, amerikai modellek gyűjtőhalmaza.

Elektromos Nemetorszag
Elektromos és tölthető hibrid autó eladások Németország 2019 február és 2020 március között

Az európai piacot nézve már nem a BMW a piacvezető, hanem 18 százalékos piaci részesedéssel a Tesla. A tanulmányban Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Izland, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság piaci adatai alapján dolgoztak.

Elektromos Eu
Elektromos és tölthető hibrid autók eladása Európában 2019 február és 2020 március között

A globális piacot is a Tesla uralja 20 százalékos piaci résszel. A világpiacon a hagyományos autómárkák és az üzleti fenegyerek Elon Musk márkája mellett már nagyon sok a számunkra ismeretlen, elsősorban kínai gyártó, amelyek közösen elvitték a vásárlók 40 százalékát. Három kínai gyártó piaci része azonban olyan magas, hogy nevesítve szerepelnek. A fentebb felsorolt országokon felül a tanulmány Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Csíle, Kína, Hong Kong, India, Indonézia, Izrael, Japán, Malájzia, Mexiko, Új Zéland, Fülöp Szigetek, Oroszország, Szingapúr, Dél-Afrika, Dél-Korea, Tajvan, Tájföld, Venezuela, Amerikai Egyesült Államok és Törökország piaci adataival számolt.

Elektromos Vilag
Elektromos és tölthető hibrid autók eladása globálisan 2019február és 2020 március között

Világszinten a tisztán elektromos kis-, és kompaktautók piacát is megvizsgálták, amely szegmensben a gyártó legfontosabb elektromos modellje, a BMW i3 fut. Ezt a szegmenst világszinten 22 százalékos piaci résszel a Renault Zoe vezeti, második a Nissan Leaf 20 százalékkal, harmadik a VW e-Golf 16 százalékkal és a negyedik a BMW i3 15 százalékos piaci résszel.