Magazin

BMW i8 rendőrautó: nincs menekvés!

2019-01-24 19:04:42

A német rendőrség felségjelzéseit viselő BMW i8 elfogóautó igazán propaganda célokra készült. A biztonságos tuningra hívják fel vele a figyelmet!

Tuneitsafe Bmwi8 08

Már évek óta fut a Német Tuningszövetség, a VDAT által életre hívott “Tune it! Safe!” program. A projektet a tuning népszerűségének a növekedése hívta életre, a cél, hogy az autókon végrehajtott tuning célú módosítások a szabályosság keretein belül történjenek, csak európai jóváhagyással rendelkező alkatrészeket használjanak fel az átépítésekhez.

Az ilyen alkatrészekkel felszerelt autók az átalakítás mértékétől függő engedélyezési procedura után részt vehetnek a közúti forgalomban, a változásokat az autók forgalmi engedélyébe is bejegyzik. Erre Magyarországon is lehetőség van, az engedélyeztetés módja kidolgozott. A tuningolás során fontos szempont, hogy az autó közlekedésbiztonsági jellemzői ne romoljanak, sőt a lehetőség szerint javuljanak.

A VDAT programját a német rendőrség is támogatja, így már több mint tíz éve minden évben, a legnagyobb német szezonzáró tuning show-n, az Essen Motor Show-n bemutatnak egy, rendszerint neves tuningcégek által felkészített autót. A szabályoknak maradéktalanul megfelelő tuningautó megfelelőségét azzal hangsúlyozzák, hogy a rendőrség a nevére veszi, és felszerelik a járőrautók kellékeivel, illetve azok külső matricázását is megkapja.

Az elkészült autó minden évben körbejár a tuningrendezvényeken, népszerüsítve a programot és felhívva a tuningolás iránt érdeklődők figyelmét a szabálymegfelelősség fontosságára. Tavaly Magyarországra is ellátogatott a demoautó, és várhatóan idén is így lesz, hiszen fontos az üzenete a magyar tuningrajongók felé is. Hasonló helyi kezdeményezés, hogy a budapesti AMTS tuning show-n kisorsolt tuningolt nyereményautó minden átalakítása a kocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett és így engedélyezett: ezzel is példát mutatva az átépítők előtt, hogy megoldható a tuning legalizálása.

A 2019-es szezonra az Essen Tuningshow-n az AC Schnitzer, és a Hankook segítségével felkészített BMW i8 rendőrautót mutatták be. Az AC Schnitzer adta a külső-és belső tuningalkatrészeket, valamint a felniket, a Hankook értelemszerűen az abroncsokról gondoskodott.

A kocsiról galéria is megtekinthető