Hírek

Támogatja az állam az elektromos buszok vásárlását

2019-07-09 13:22:29

35,9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken.

Elektromos Buszok 3

Az állam a települési közösségi közlekedés fejlesztése és buszcsere kapcsán a buszbeszerzéshez maximum 20 százalékos támogatást nyújt a az önkormányzatoknak, illetve helyi közlekedési társaságoknak. A teljes támogatási keret mintegy 160 milliárd forint, ebből a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe a nemzeti buszstratégia részét képező zöld busz program keretében. A buszbeszerzés folyamatos lesz, lehetőség szerint legalább 50 százalékos hazai hozzáadott érték mellett. Már vannak a megfelelő járművek gyártására képes vállalatok Magyarországon, és a piaci szereplők a közösségi közlekedés igényeit ismerve fel tudnak készülni a megrendelésekre, illetve versenyképes ajánlatot tudnak adni a szakminisztérium helyzetelemzése szerint.
A kormány a múlt héten fogadta el az új buszstratégiát, ennek része, hogy a zöld busz program keretében a helyi közösségi közlekedésben megindulhat a korszerűtlen buszpark cseréje. A 25 ezer lakosnál nagyobb településeken mintegy 2900 busz közlekedik. Az érdeklődő települések ebben az évben mintaprogram keretében elektromos buszokat kapnak használatra. Ezután várják a működtetési és a töltési lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatokról szóló visszajelzéseket, ennek alapján indul majd meg a buszok cseréje.
A program 2021-ig a tiszta meghajtásláncú járművek cseréjét szélesebb körben segíti. Euro 6-os és földgázmeghajtású buszok beszerzéséhez is kapható támogatás, de 2022 januárjától már csak az elektromos meghajtású buszokhoz. A zöld busz program kormányzati támogatását a tíz év alatt a szén-dioxid kvóta értékesítéséből befolyó bevételekből biztosítják. Az új buszok beszerzéséhez szükséges források jelentős részéről az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk.