Hírek

Segítség a kamionosoknak, buszsofőröknek

2020-03-21 09:44:55

Magyarország hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnál arról, hogy az uniós rendelkezésekben biztosított lehetőséggel élve, más tagállamokhoz hasonlóan átmeneti kivételeket alkalmaz a vezetési és pihenőidő szabályok terén.

Tizenkét órásra Nőtt A Kamionok Várakozási Ideje Csanádpa

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint a könnyítésre azért van szükség, mert az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások megnehezítik, gyakorta ellehetetlenítik. Továbbá járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyják az ország területét.

A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre. Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik. Ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára, a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken. A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

Az ellátásbiztonság érdekében ez már a második könnyítés a fuvarozóknak, hiszen az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. A visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat.