2020.03.15, 09:23
Be- és kiutazás a környező országokba

Kérjük, ha lehet kerüljék az utazásokat a helyzet normalizálódásáig! Akit azonban külföldön értek a korlátozások, illetve akiknek halaszthatatlan és indokolt okból el kell hagyniuk az országot közúton, azok számára összegyűjtöttük a Konzuli Szolgálat információi alapján a most aktuális közúti utazási korlátozásokat a szomszédos államok viszonylatában.

A felsorolt feltételek a járvány helyzet óráról-órára változó természete miatt változhatnak, ezért az utazók saját felelőssége az utazás kérdésében döntést hozni. Az információk a Konzuli Szolgálattól származnak. A használható határátkelők kérdésében tekintsék meg korábbi, de folyamatosan frissített cikkünket, illetve keressék fel a rendőrség honlapját, amelyen a használható határátkelőhelyek naprakészen ellenőrizhetők.

 

Ausztria

Az osztrák hatóságok azt kérik, hogy amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Március 13-tól Sankt Anton am Alrlberg  és a Paznauntal karantén alá került, egyelőre 14 napra. A külföldiek gyorsan elhagyhatják a területet hazafelé. Március 14-től a karintiai Heiligenblut is karantén alá került. A külföldi turisták elhagyhatják a területet hazafelé, a kontaktadataik megadása mellett.

Az olasz-osztrák határon  mind Tirolban, mind Karintiában bevezették a határellenőrzést, amelynek során az Olaszország felől érkezők csak 4 napnál nem régebbi, mikrobiológiai leletet tartalmazó angol, olasz vagy német nyelvű orvosi igazolással léphetnek be Ausztriába. Akiknek Ausztriában bejelentett állandó vagy ideiglenes lakcíme van, azok beléphetnek, de igazolás hiányában 14 napos karanténba kerülnek. Gépkocsival történő megállás nélkül átutazás lehetséges, de ezt szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése) és csak elegendő üzemanyaggal engedélyezik.

Március 16-tól Svájc és Liechtenstein felé is határellenőrzést vezetnek be az olasz határon bevezetett szabályok szerint. Ausztria Olaszországgal határos Karintia tartományának két határátkelőjét, a Nassfeld és a Plöckenpass határátkelőket lezárták. Megmarad és használható a Villach körzetében fekvő Thörl-Maglern-i két határátkelő, amelyet egyrészt az A2 autópályán, másrészt egy főközlekedési országúton keresztül lehet megközelíteni, viszont a kettő közül az utóbbi este 21.00 órától reggel 6-ig zárva tart.

Az osztrák államvasutak (ÖBB) leállította az Olaszországból Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból induló és oda tartó vasúti személyforgalmat. Az Ausztrián keresztül menő, ott meg nem álló vasúti személyforgalom üzemel. Ausztria leállította a közvetlen repülőjáratokat Kína, Irán, Dél-Korea, Olaszország irányában és a leállítják Franciaország, Spanyolország, Svájc felé is. Március 16-tól az éttermek, bárok és kávéházak csak délután 15.00 óráig tartanak nyitva, továbbá az üzletek zárva tartanak, kivéve az alapellátáshoz szükséges egységeket (élelmiszer, gyógyszer, posta, drogéria, benzinkút, trafik).

 

Horvátország

Horvátország a március 13-án módosította a beutazási feltételeket. Horvátország a jelen pillanatig határait nem zárta le. Horvátországba az alábbi országokból vagy területekről belépni kívánó utazók esetében belépést megelőzően kötelező a 14 napos karantén, ennek az eseménytelen elteltét követően léphetnek be Horvátországba. Ha nem vállalja a karantént, akkor a belépését Horvátországba megtagadják, a határról visszafordítják: Kína (Hubei), Olaszország, Németország (Heinsberg, Észak-Rajna Vesztfália), Észak-Korea (Daegu, Chengdu), Irán.

A Horvátországba az alábbi országokból vagy területekről belépni kívánó utazók esetében a belépést követően, a szállásán eltöltendő 14 napos kötelező önkéntes elkülönítést írnak elő, amelynek eseménytelen elteltét követően szabadon mozoghat Horvátországban. Ha nem vállalja, akkor a belépését Horvátországba megtagadják, a határról visszafordítják: Kína egyéb területei, Hong Kong, Dél-Korea egyéb területei, Japán, Szingapúr, Franciaország, Svédországból, Németország egyéb területei, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia, Malajzia, Szlovénia (Bela Krajina).

Egyéb külföldi országokból érkezők esetén (akár horvát, akár külföldi) a határon kikérdezik, ennek eredményétől és az esetleges tünetektől függően a beutazást engedélyezik, vagy karanténba helyezik (külföldi, horvát) vagy otthoni önkéntes elkülönítést írnak elő (HR), vagy külföldit visszafordítják a határról.

 

Románia

A beutazóknak kérdőívet kell kitölteniük a megelőző tartózkodásra és az egészségi állapotukra vonatkozóan. A nyilatkozatban foglaltakat a hatóságok ellenőrzik. A repülőtereken a helyi lehetőségeknek megfelelően elkülönítve kezelik a vörös és sárga zónákból érkezőket. Információs tablókat helyeztek el, melyeken tájékoztatják a beutazókat a követendő eljárásokról. A Bukarest Henri Coanda (Otopeni) repülőtéren hőszkennert állítottak szolgálatba. Március 23-ig felfüggesztették az Olaszország és Románia közötti repülőforgalmat (a rendelkezés valamennyi romániai repülőtérre érvényes).

Több határátkelőhelyet ideiglenes lezártak. A Magyar-Román határszakaszon: Battonya-Turnu, Létavértes-Sacuieni, Méhkerék-Salonta és Nyírábrány-Valea lui Mihai átkelőhelyeket.

Egyenlőre március 31-ig Felfüggesztették az Olaszország és Románia közötti vasúti és közúti személyszállítást. A repülőtársaságok nem szállíthatnak Iránból, Kínából, Olaszországból és Dél-Koreából átszállással érkező külföldieket Romániába. Az ezekből az országokból bármilyen más úton érkező külföldiek kötelező módon központi, vagy otthoni karanténba  kerülnek attól függően, hogy vörös, vagy sárga zónából érkeznek.

 

Szerbia

A Szerb Köztársaság kormánya ideiglenes beutazási tilalmat rendelt el a fokozottan fertőzött területekről érkező külföldi állampolgárokkal szemben. Ezek: Olaszország, Románia, Kína (Hubei tart.), Dél-Korea (Észak-Gyeongsang és Daegu), Irán, Svájc, valamint 03.14-től Franciaország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Szlovénia és Görögország. Határátkelés: a szárazföldi határátkelőhelyeken fokozott ellenőrzést hajtanak végre. FRISSÍTÉS: a belgrádi magyar nagykövetség tájékoztatása szerint hétfőtől a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapot miatt mind a közúti, mind a vasúti szerb államhatárt csak szerb állampolgárok, diplomaták, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, valamint a segíteni érkező orvosi személyzet tagjai léphetik át!

Szerbia 44 határátkelőhelyet zárt le 03.12-én. Magyarország irányába a következő határátkelőhelyek kerültek lezárásra: Bácsszentgyörgy-Raština, Bácsalmás-Bajmok, Ásotthalom – Bácsszőlős (Bački Vinograd), Röszke-Horgos közút, Tiszasziget- Gyála (Đala) és Kübekháza-Rábé közúti, továbbá Magyarkanizsa (Kanjiža) folyami határátkelőhelyek. Így jelenleg kizárólag Röszke-Horgos Autópálya, Tompa-Kelebia és Hercegszántó-Béreg nagyhatárok működnek, valamint a kelebiai vasúti határátkelő. Emiatt jelentős forgalomra és várakozási időre is lehet számítani.

 

Szlovákia

Szlovákiában március 12-én országos vészhelyzetet vezettek be. Ennek értelmében március 13. reggel 7:00-tól Szlovákiába csak a szlovák útlevéllel (szlovák állampolgárok), vagy szlovákiai tartózkodási engedéllyel (állandó lakhellyel, tartózkodási címmel) rendelkező személyeket engedik be. A Szlovákiába külföldről belépőknél (kivéve Szlovákiában munkáltatói igazolás alapján dolgozók, valamint a kamionosok)  automatikusan 14 napos karantént rendelnek el.

Az egyes gyanús eseteket a fertőzöttségi teszt eredményéig izoláltan vizsgálják az adott kórház elkülönített részében. Egyelőre nem került sor települést, intézményt, vagy utasok egy csoportját érintő vesztegzár elrendelésére, azonban az ország hatóságai felkészültek a karantén szükség esetén történő elrendelésére.

Koronavíros Magyar Szlovák Határ
Magyar-szlovák határ (MTI fotó)

 

Szlovénia

Szlovéniában kihirdették a járványhelyzetet. A szlovén-olasz határon 2020. március 12. 22:00 óta a nem szlovéniai végcélú árufuvarozók áthaladását a szlovén hatóságok nem engedélyezik. A szabályozás a postára, a gyógyszerekre, egyészségügyi termékekre és humanitárius segélyszállítmányokra nem vonatkozik. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

A személyi közlekedésre vonatkozóan a március 11-ei szabályozás továbbra is hatályos. A szlovén-olasz határon csak az a külföldi állampolgár léphet be Szlovéniába, aki rendelkezik olyan, 3 napnál nem régebbi, angol, olasz, vagy szlovén nyelvű igazolással, amely tanúsítja, hogy nála COVID-19 fertőzés meglétét molekuláris laboratóriumi teszttel vizsgálták, és annak negatív eredménye lett. Ha ilyennel nem rendelkezik, de hőmérséklete 37,5 ⁰C alatt van, és nem mutatja a vírusra jellemző tüneteket (köhögés,  tüsszögés, nehéz légzés stb.) akkor is beléphet az országba.

A belépést akkor tiltják meg, ha a külföldi személy a fenti két feltétel közül egyiknek sem felel meg. A fenti szabályozás nem vonatkozik szlovén állampolgárokra, vagy Szlovéniában állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező személyekre, illetve a teherforgalomra. A határt kizárólag az ellenőrzésekre kijelölt 6 helyen lehet átlépni. Ezek: Fernetiči, Vrtojba, Krvavi Potok, Rateče, Škofija, Robič. Az ellenőrzés már felállt. A többi határátkelő pontot lezárták. A vonatközlekedést leállították Olaszország felé.

 

Ukrajna

Az ukrán hatóságok március 16. 00:00-tól megtiltják külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Az intézkedés hatálya alól mentesülnek, azaz továbbra is beléphetnek Ukrajnába az itt tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő külföldiek, és az akkreditált diplomáciai személyzet tagjai. Az Ukrajnában tartózkodó külföldi állampolgárok kilépését az országból nem korlátozzák.

Március 17. 00:00-tól – a tervek szerint két hétre – leállítják az államhatáron átmenő menetrendszerű nemzetközi légiforgalmat, vasúti és autóbusz közlekedést. Az államhatárt csak gépkocsival lehet majd átlépni. Az ukrán fél korlátozza a nyitva tartó határátkelőhelyek számát. Az Ukrajnába indulóknak érdemes érdeklődni, melyik határátkelőhelyen léphetnek be Ukrajnába.

Eltüntetik a szemetet az utak mellől

A héten a szemétszedési munkák lesznek a fókuszban a Magyar Közút területén.

...
2024.04.24. 06:35

Eltüntetik a szemetet az utak mellől

A héten a szemétszedési munkák lesznek a fókuszban a Magyar Közút területén.

A „Speed” és a „Speedmarathon” akciók eredményei

A múlt hét folyamán végzett a rendőrség fokozott sebességellenőrzési akciót az ország egész területén. Rekordszámú gyorshajtót mértek be!

...
2024.04.23. 05:27

A „Speed” és a „Speedmarathon” akciók eredményei

A múlt hét folyamán végzett a rendőrség fokozott sebességellenőrzési akciót az ország egész területén. Rekordszámú gyorshajtót mértek be!

Budapest belvárosi fejlesztés

Hamarosan új gyalogátkelőket alakítanak ki a főváros egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál.

...
2024.04.22. 11:16

Budapest belvárosi fejlesztés

Hamarosan új gyalogátkelőket alakítanak ki a főváros egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál.

Drágult a casco

Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben.

...
2024.04.22. 05:43

Drágult a casco

Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben.

Negyedik felvonás Ferihegynél

Hétfőn kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a ferihegyi repülőtérnél.

...
2024.04.21. 06:51

Negyedik felvonás Ferihegynél

Hétfőn kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a ferihegyi repülőtérnél.

Némi visszaesés történt az újautó-eladásban

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban.

...
2024.04.20. 07:57

Némi visszaesés történt az újautó-eladásban

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban.

Jó sok a munka az M0 körgyűrűn

Továbbra is torlódásokra kell számítani az M0 körgyűrűn az arra közlekedőknek.

...
2024.04.19. 19:35

Jó sok a munka az M0 körgyűrűn

Továbbra is torlódásokra kell számítani az M0 körgyűrűn az arra közlekedőknek.

Hétvégi fővárosi forgalomkorlátozások

Szombaton délután forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt.

...
2024.04.19. 16:00

Hétvégi fővárosi forgalomkorlátozások

Szombaton délután forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt.