Hírek

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya újabb elemét

2020-05-20 18:46:32

Elkészült, és már az első bérlőt is fogadta szerdán a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályának a fékek működésének a tesztelésére szolgáló pályarésze.

Varga György

Három éve kezdődött a 45 milliárd forint állami beruházással 260 hektáros területet elfoglaló tesztpálya építése. Az elektromos és önvezető autók vizsgálatára is alkalmas próbapályán van egy 2000 négyzetméteres, konferenciatermeknek és irodáknak helyet adó épület, és egy 16 személyautó és 6 teherjármű befogadására alkalmas technikai épületsor.
Tavaly adták át a 2000 méteres kezelhetőségi pálya, ami a menetstabilizáló-, a fék- és a kormányrendszerek, valamint a sávtartó funkciók vizsgálatát teszi lehetővé. Használatban van már az 1000 méteres gyorsítósávval ellátott 300 méter átmérőjű aszfaltterep, amelyen egyebek mellett a konvojok járműveinek reagálását vagy például az úgynevezett jávorszarvastesztet lehet értékelni. A pálya új részlete a fékpróbapálya, amelyen egy 750 méteres gyorsítószakasz után 8 darab, egyenként 200 méteres fékezősávot építettek ki, a kifutórészen aszfaltos bukótérrel. A különböző burkolatok alkalmazásával a sávok lehetővé teszik a váltakozó tapadású, érdes vagy sima felületen a fékberendezések vizsgálatát, akár vizezett burkolaton, vagy jeges útviszonyokat imitálva.

Elkészült A Zalaegerszegi Tesztpálya Fékfelülete
Klasszikus autó próbálta ki az új pályaszakaszt

További fejlesztés is folyik, a városi környezetet biztosító Smart City területének első 5 hektárja már elkészült, további 13 hektár pedig épül. Ugyancsak elkészült egy 1500 méteres, kétszer kétsávos autópálya-szakasz, mindehhez pedig egy 5G bázisállomás, amely a digitális eszközök működését segíti. A tesztpálya a tervezett végleges állapothoz képest 65-70 százalékos készültségi fokon áll, a tervezett befejezési határidő a jövő év vége.