Hírek

Alpha 1 Pro kész a tanévkezdésre!

2018-08-27 13:37:06

„Hamarosan tanévkezdés…Várjátok már?” – ezzel a címmel jelentkezik szolgálatra a rendőrségi edukációs kisrobot az ORFK-OBB legújabb kisfilmjében.

A balesetek megelőzésére irányuló tevékenységnek számos területe és munkamódszere van. Egyik kiemelt fontosságú terület a gyermekek közlekedésre nevelése, mely lényege nem más, mint célzott közlekedési ismeretek átadása viszonylag rövid idő alatt (ameddig a gyermekek figyelme összpontosítani képes) olyan személy, és közlésmód alkalmazásával, mely által a legnagyobb hatékonyság érhető el.

A biztonságos közlekedésre való felkészítés során a gyermekek első sorban azokat az alapvető közlekedési szabályokat ismerhetik meg, mely életkoruknak megfelelően számukra fontosak lehetnek, továbbá megismerkedhetnek a rájuk leselkedő leggyakoribb közlekedési kockázatokkal és veszélyhelyzetekkel, valamint azok megfelelő kezelésével.

A mai kor gyermekei egy rendkívül intenzíven fejlődő digitális korszak szülöttei, akik akarva akaratlan együtt nőnek fel a legújabb technológiákkal és a digitalizáció, valamint a robotika életük meghatározó részévé válik. Ennek ténye vitathatatlan, és éppen ezért a legújabb technológiákat és eszközöket célszerű a gyermekek és fiatalok oktatásában, valamint közlekedésre nevelésében is alkalmazni.

A rendőri balesetmegelőzés egy évvel ezelőtt egy újszerű, innovatív módszert vezetett be annak érdekében, hogy az iskoláskorú gyerekek közlekedésre nevelése a korábbiaknál hatékonyabban valósulhasson meg. Ez pedig nem más, mint az Alpha Pro 1 típusú edukációs célú robot alkalmazása, mely által a gyermekek és fiatalok részére a preventív és egyéb közlekedésbiztonsági üzenetek hatékonyabban átadhatók. 

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) által beszerzett eszközök valamennyi megyébe eljutottak. Ez a könnyen programozható, kisméretű robot beszélni és mozogni egyaránt képes, és a közlekedési ismereteket játékos formában közli a gyerekekkel, akik feszült figyelemmel követik a nem mindennapi látványt. A robot a gyermekeket olykor meg is tornáztatja, mely előnye, hogy oldja a légkört, megtöri az üzenetek átadásának viszonylagos egysíkúságát, a gyermekeket felvidítja és szórakoztatja, továbbá a mozgás befejezését követően a gyermekek figyelme ismét jobban összpontosul. A megyékből érkező visszajelzések egyértelműen pozitívak, a gyerekek egyszerűen imádják a kis robotot.

A 2018/2019-es tanévkezdet alkalmából a Rendőrség és az ORFK-OBB egy rövidfilmet készített, melyben Alpha Pro 1 rövid zenés-táncos műsorával az iskolát kezdő, vagy folytató gyermekeket szólítja meg. „Hamarosan tanévkezdés! Ugye Ti is várjátok már?” – kérdezi a rendőrségi edukációs kisrobot, majd közli: „Vigyázunk rátok! Mert mi is ott leszünk!”