Hírek

A szakhatóság 3 napig ellenőrzi a buszokat

2019-10-15 21:15:18

Háromnapos országos közlekedésbiztonsági akció indult kedden, a buszokat ellenőrzik, elsősorban a menetíró készülékre, a tachométerekre vonatkozó előírások betartását az Európai Útellenőrzési Együttműködés ellenőrzéssorozatának részeként - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Elektromos Buszok 3

Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő szervezet havonta-kéthavonta megrendezett ellenőrzési akcióiban . A tematikus ellenőrzésben annak tárgyától eltérő dolgokat csak akkor vizsgálnak, ha azt az ellenőrzés indokolttá teszi. A buszok ellenőrzését a lehető legrövidebb idő, legfeljebb 20 perc alatt végzik el, de ha szabálytalanságot tárnak fel, akkor hosszabb is lehet – mondta Schanda Tamás, az ITM államtitkára.
Amennyiben a szakemberek egy járműnél olyan problémát észlelnek, ami azt indokolja, akkor a járművet akár a forgalomból is kivonhatják. Példaként említette erre, hogy ha engedély nélküli átalakításokat fedeznek fel, akkor a rendőrséget is bevonhatják, mivel ez a büntető törvénykönyvbe ütközik. A közlekedésbiztonsági célokon túl a tematikus ellenőrzések azért is fontosak, mert segítenek kiszűrni és megbüntetni a nem tisztességes piaci szereplőket, akik a szabályokat és törvényeket betartó vállalkozókkal szemben etikátlanul és jogtalanul próbálnak versenyelőnyhöz jutni.

Legutóbb szeptember közepén ellenőriztek, akkor több mint 1300 teherautót és buszt vizsgáltak meg. 155 járműnél tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegéseket, nyolc tehergépkocsit tiltottak ki a forgalomból. Magyarországon az idén öt ilyen akció volt: több mint 5400 személy- és áruszállító járművet ellenőriztek, amelyek közül minden tizediknél találtak problémát – fűzte hozzá.