Hírek

A pénzügyőrök egy kamionnyi hamis autóalkatrészt fogtak

2019-10-30 12:55:42

Sajnos egyre jelentősebb a piacon a hamis autóalkatrészek előfordulási aránya, amelyeket az eredetiekhez képest kedvező áron kínálnak. Azonban a minőséggel sokszor van baj!

Hamis Alkatresz

A pénzügyőrök egy Törökországból Magyarországra tartó kamiont ellenőriztek az M43-as autópálya Krak-éri pihenőhelyén. A rakomány átvizsgálásakor mintegy 38 ezer, különféle márkajelzéssel ellátott autóalkatrészt pakoltak ki a raktérből – közölte Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. A bolgár sofőr az alkatrészek származását nem tudta igazolni. Az előzetes szakértői vélemény alapján valamennyi alkatrész hamisítvány. A pénzügyőrök a megközelítőleg 172 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták. A pénzügyi nyomozók iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

Azonban a márkajelzés jogosulatlan használatán túl jóval nagyobb károkat tudnak okozni az ismeretlen eredetű alkatrészek. Ugyanis a márkanév egyben jelzés is a vásárló felé, hogy a gyártó visszakereshető, jogilag felelősségre vonható, például, ha rossz minőségű, esetleg balesetveszélyes a terméke. Tehát egy bizalmi jelzés is – ami ugyan a gyártási hiba lehetőségét nem zárja ki, de valamelyest segítséget nyújt a minőség megítélésében. Ez a hamisított alkatrészek esetén nem így van.

Így nagyon nagy biztonsági kockázatot okoz a hamisított, ismeretlen eredetű és minőségű alkatrészek használata. Annak ellenére, hogy a hamisítványok között léteznek jó minőségszintű darabok is, amelynek az oka, hogy gyakorta azokból az üzemekből kerülnek ki, ahol engedéllyel is gyártanak azonos alkatrészeket. Csupán ismeretlen márkavén alatt nem, vagy nehezen tudnák értékesíteni, a jól csengővel pedig megvásárolják az emberek.

A hamisított alkatrészek esetén gyakori probléma, hogy már méretben, kialakításban sem megfelelőek, tehát nem feltétlenül csereszabatosak az eredetivel: ennek egy előnye van, hogy a vásárló csak a pénzét veszti, de a rossz alkatrész így nem kerülhet bele az autójába. Szerencsétlenebb a helyzet, ha az anyagminőség rossz, hiszen akkor gyorsabb kopással, a terhelésre töréssel, deformációval válaszolhat a hamis alkatrész. Ez pedig meghibásodáshoz vezethet, amely a biztonságot befolyásoló alkatrész esetén baleseti kockázattal jár.