Baleset-megelőzés

„Focus on te Road” nemzetközi eredmények

2019-11-08 14:48:20

Sok sofőr TV-t, vagy DVD-t nézett, újságot olvasott, mobilozott, illetve a navigációs rendszert állítgatta, amikor leállították őket. Valahol még a vezetés közbeni étkezés is jogsértő!

Focusontheroad

Kontinensünkön egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket a közutak „csendes gyilkosainak” nevezik. Ebbe a körbe nem csak a vezetés közbeni kézben tartott mobiltelefon használata tartozik, hanem a GPS, a rádió, a hifi készülék kezelése, valamilyen kezelőszerv (légkondicionáló, fűtés stb.) beállítása, az étkezés, a sminkelés, a szelfizés, illetve más hasonló tevékenység.

A kialakult kedvezőtlen trendekre tekintettel a TISPOL (European Traffic Police Network) az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata második alkalommal szervezte meg a „Focus on the Road” (magyarul: „Figyelemmel az útra) ellenőrzést, mely fő célja a figyelmetlen vezetés, a járművezetők figyelmét elvonó tényezők elleni fellépés volt. A magyarországi ellenőrzések tapasztalatairól honlapunkon már beszámoltunk, a nemzetközi eredményeket a TISPOL most tette közzé.

Eszerint szeptember 16. és 22. között 16 ország vett részt a „Focus on the Road” végrehajtásában, mely során az érintett rendőri szervek 1 465 000 közlekedőt (túlnyomó részben járművezetőt, de néhány országban ki számban gyalogosokat is) vontak intézkedés alá. Közülük 47 983 járművezető vezetés közben úgy mobilozott, hogy az egyik kezét a készülék lefoglalt (az európai országok szabályozásai eltérhetnek, de ami közös bennük, hogy a kézben tartott mobil telefonkészülék használata mindenhol tilos – valahol még a kihangosító szett használata sem engedélyezett)

A mobilozókon túl az ellenőrzés idején 23 sofőr volt elfoglalva a navigációs készülék beállításával, 43-an a táblagépüket, vagy laptopjukat használták vezetés közben. Az egyik legtöbb szabályszegés – összesen 578 eset – abból adódott, hogy a járművezetők TV-t, vagy DVD-t néztek, illetve újságot olvastak. Svájcban és Lengyelországban jogszabály tiltja a vezetés közbeni étkezést, amennyiben a járműnek utasa is van. Ennek az előírásnak 40-en nem tettek eleget.

Ugyancsak több országban tilalmazott vezetés közben fej,-, illetve fülhallgatót használni úgy, hogy azokat mindkét fülre (vagy fülbe) helyezik (Szerbia, Olaszország, Franciaország stb.), összesen 740 sofőr ellen indult emiatt eljárás. Érdekesség, hogy a Baltikumban és Szerbiában a gyalogosok sem használhatnak fülhallgatót, amennyiben az úttesten kelnek át, ellenkező esetben bírságra számíthatnak (ez a gondolat már hazánkban is megfogalmazódott a szakemberek részéről).

A fentieken túl az európai rendőrök természetesen egyéb olyan közlekedési szabályszegéseket is feltártak az egy hetes ellenőrzések során, melyek nem a figyelem elvonásával voltak kapcsolatosak. Példaképpen említve: 146 530 járművezető, illetve utas nem használta a biztonsági övet, 193 esetben kábítószert, 23 alkalommal pedig lőfegyvert találtak a leállított gépkocsiban.

A következő, egyben 2019-ben az utolsó TISPOL ellenőrzésre december 9. és 15. között kerül sor, mely az ittas, valamint kábítószeres befolyásoltság alatt álló közlekedők kiszűrésére irányul.