Baleset-megelőzés

Emelkednek a bírságok Hollandiában

2019-11-25 12:01:57

A holland kormány a napokban jelentette be, hogy 2020-ban növekedni fognak a közúti közlekedési szabályszegések miatt kiszabott bírságok összegei.

Holland Rendor Resize

Hollandiában jövőre növekednek a közúti közlekedési szabályszegések miatti bírságösszegek. A „Közlekedésbiztonsági intézkedések” című dokumentum alapján a kisebb súlyú, azaz alacsonyabb kockázatú szabályszegések esetén a bírságösszegek jövőre 2,7 százalékkal fognak emelkedni, ami jogsértésenként eltérő mértékű, nagyjából 1 és 10 euró közötti többlet-bírságot jelent. Ferdinand Grapperhaus, holland igazságügyi és biztonságért felelős miniszter szerint a növekedés a fogyasztói árindex változásán alapul. Tekintettel arra, hogy a fogyasztói árindex az infláció mérésére szolgáló indexszám, az intézkedés azt jelenti, hogy a bírságok változása igazodik az infláció várható mértékéhez.

A bejelentett változásoknak megfelelően 2020. január elsejétől a holland autópályákon a gyorshajtóknak legfeljebb 431 eurót, míg főútvonalon, valamint 30 km/h-s korlátozású övezetben legfeljebb 423 eurót kell fizetniük – amennyiben a sebességtúllépés mértéke nem éri el a 30 km/h-t. Amennyiben viszont valaki ennél gyorsabban hajt, akkor az eljárás magasabb szintre, az Állami Ügyészség hatáskörébe kerül, amely az „eset körülményeire figyelemmel” szabja ki az egyénre vetített, jelentősen magasabb összegű pénzbírságot. A szigorítás a büntető pontrendszert, valamint a vezetői engedély bevonásának hatályos szabályozását nem érinti.